تفاوتهای میان منتورینگ و کوچینگ و مشاوره چندان تفاوت واضح و روشنی نیست ودرواقع برای درک بهتر انها باید دقیق تر وارد جزئیات شوید.منتور یا استاد ممکن است از روشهای مختلف استفاده کند مثل منتورینگ ، کوچینگ و مشاوره اما باید بدانید که تفاوتهای اساسی ای میان این ارتباطات وجود دارد.
در ادامه میخواهیم یک برسی میان تفاوتهای منتور ، کوچ و مشاور داشته باشیم تا بهتر هرکدام از اینها را درک کنید.
فرض کنید میخواهید به قله یک کوه صعود کنید.
- در این راه کسی که از پایین کوه شما را راهنمایی میکند مشاور است.(دروقع مشاور تجربه خاصی ندارد اما تخصص دارد و میتواند مشکلات راه را به شما گوش زد کند.)
- کسی که از بالای کوه شما را راهنمایی میکند منتور است. (منتور، شخصی است که کارهای زیادی، تجربه کرده )
- و اما کوچ کسی است که در طول مسیر قدم به قدم با شما می آید. درواقع کوچ نه تجربه و نه تخصص خاصی ندارد اما به شما کمک میکند در طول مسیر تواناییهای خود را شناخته و از آنها استفاده کنید.
تفاوتهای کوچینگ و منتورینگ
تفاوتهای میان منتور و کوچ یکی از سوالهایی است که به وفور با آن برخورد میکنیم..! هرچند یک شباهت کلی با یکدیگر دارند اما یکسان نیستند.
باید بدانید که منتورینگ از پیش طراحی شده است و تجربه لازم را دارد، منتور از همان اول مسیر را میداند و با آن آشناست.اما کوچینگ از پیش طراحی شده نیست و درعین حال کوچ ممکن است هیچ تجربه خاصی در آن زمینه نداشته باشد. اما قدم به قدم با شما راه می آید و شما را با غلط و درستهای راه آشنا میکند.
منتورینگ معمولا درکسب و کار و شغل استفاده میشود اما کوچینگ هم برای مسائل شخصی و هم کسب و کار مورد استفاده قرار میگیرد.
رابطه منتور وکارمند یک رابطه غیر رسمی و بلند مدت است اما رابطه ی کوچ و شاگرد کوتاه مدت و رسمی تر و ساختاریافته تر است.
درواقع بهتر است اینگونه بگییم که کوچ “سوالهای فوق العاده ای برای پاسخهای شما دارد” و منتور” پاسخهای فوق العاده ای برای سوالهای شما دارد.”
تفاوتهای کوچینگ و مشاوره
به طور کلی همه افراد فکر میکنند میدانند که کوچ چیست؟ و یا تفاوت میان کوچ و مشاور چیست؟در سال ۲۰۱۷ از سوی مطالعات بین المللی آگاهی مشتری آزمونی برگزار شد و شرکت کنندگان درخواست شد که تفاوتهای میام کوچینگ و مشاوره را بیان کنند.
از ۲۷ هزار شرکت کننده فقط ۳۰ درصد آنها به سوالات پاسخ درست داده بودند! یعنی ۷۰ درصد آنها به درستی تفاوتهای میان کوچینگ و مشاوره را نمیدانستند…و خب این برای کسانی که ادعای این را داشتند که میدانند کوچ چیست و یا مشاور چه کسی است کمی نگران کنندست..!
بیشتر پاسخ دهندگان فکر میکردند کوچ همان مشاور است و ما را راهنمایی میکند. برای از بین بردن این ابهامات به مثال زیر دقت کنید.
مشاور به شما میگوید : من میدانم مشکلتان چیست ؟!
اما کوچ میگوید:خودتان میدانید که مشکلتان چیست..!
درواقع همانطورکه پیشتر گفته شد مشاور مشکلات شما را حل میکند ، اما کوچ به شما کمک میکند که خودتان مشکلاتتان را حل کنید.
کوچ معتقد است که راه حل در درون خود شما وجود دارد ، اما مشاور بر این اعتقاد دارد که راه حل مشکل شما قبلا پیدا شده است.
منتورینگ زمانی مناسب است که :
فرد تجربه کافی ندارد و میخواهد از تجربیات منتور بهره ببرد.
کوچینگ زمانی مناسب است که:
فرد میخواهد توانمند شود و قدرت حل مسئله پیدا کند.
مشاوره زمانی مناسب است که :
فرد وقت زیادی بر ای حل مسئله ندارد و اهمیتی به توانمند سازی خود نمیدهد.
سخن آخر
ضمن شباهتهای کلی ای که این سه روابط با یکدیگر دارند اما به هیچ عنوان با یکدیگر یکسان نیستند و تفاوتهای خیلی خاصی با یکدیگر دارند که باید به آنها دقت شود.