بوم SWOT

بوم SWOT

با استفاده از بوم SWOT نقاط قوت و ضعف ایده‌هایتان را کشف کنید و به کمک آن یک استراتژی مناسب برای بهبود ایده هایتان بسازید.

وقتی می خواهید درکی جامع از نقاط قوت و ضعف خود در مقابل تهدیدها و فرصت های موجود پیدا کنید، این ابزار استراتژیک به شما کمک خواهد کرد. تجزیه و تحلیل SWOT (نقاط قوت، ضعف، فرصت، تهدید) ابزاری نسبتا سنتی، اما بسیار موثر برای بزرگنمایی یک ایده و نقاط قوت و ضعف آن است.

تحلیل SWOT چیست؟

تحلیل SWOT، تکنیک رایجی است که برای مشخص کردن و تعریف کردن نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت‌ها و تهدیدهای کسب‌وکارها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این تکنیک می‌تواند در تمام سازمان یا تنها یک پروژه از سازمان اجرا شود. اغلب کسب‌وکارها از تکنیک SWOT در سطح سازمانی اجرا می‌شود تا مشخص شود تا چه حد در مسیر رشد و دستیابی به  موفقیت‌ها نزدیک شده‌اند. با این وجود، این تکنیک برای پروژه‌هایی مانند کمپین‌های تبلیغات آنلاین نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. شما با استفاده از تحلیل SWOT نسبت به کمبودها و خطرات آگاه می‌شوید و با جبران کمبودها و حذف تهدیدها، احتمال شکست را کاهش دهید.

دو بخش اول تحلیل SWOT مربوط به نقاط ضعف و قوت کسب و کار است که با بررسی عوامل درونی کسب‌وکار به دست می‌آید. بررسی منابع داخلی و تجربیات افراد تیم و یا مسائل دیگر که نشان‌دهنده قوت کسب وکار شما است. از جمله موارد زیر:

انواع منابع:

مالی (منابع درآمدی، منابع و فرصت‌های سرمایه‌گذاری)

فیزیکی (ساختمان شرکت و ابزارهای الکترونیکی و وسایل مورد استفاده)

انسانی (کارمندان، مخاطبین هدف)

فرآیندهای جاری (برنامه‌های در حال اجرا ، طراحی ساختارها و فرآیندهای پربازده)

عوامل بیرونی

عوامل بیرونی، عواملی هستند که هر فرد و یا سازمانی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. شرایط مختلفی که در جامعه و بازار پیش می‌آید، به صورت

مستقیم و غیرمستقیم فرصت‌ها و تهدیدهایی برای شرکت‌ها ایجاد می‌کند. این عوامل از جمله عواملی هستند که توسط شما کنترل نمی‌شوند. مانند:

ترندهای بازار (محصولات و تکنولوژی‌های جدید، تغییر نیازهای مخاطبین)

ترندهای اقتصادی (اتفاقات اقتصادی محلی، ملی و بین المللی)

سرمایه‌گذاری (ترند حمایت مالی، کمک‌های مالی)

تغییرات دموگرافیک و نوع مصرف و نیاز جامعه

ارتباط بین تامین‌کنندگان و کسب‌وکار های همکار دیگر

مسائل سیاسی، محیط زیست و ارتباطات اقتصادی کشورها و سازمان‌های بین‌المللی

پس از بررسی شرایط داخل و خارج سازمان باید تصمیم گیری‌ها به گونه‌ای انجام شود که نقاط قوت را در راستای استفاده از فرصت‌های موجود در محیط به کار بگیرید و همچنین برای تهدیدهای بازار و نقاط ضعف نیز برنامه داشته باشید. در ادامه درباره نحوه این تصمیم‌گیری‌ها بیشتر صحبت می‌کنیم.

نقاط قوت (strength)

نقاط قوت هر سازمان با توجه به نوع محصول و خدمات و صنعتی که در آن فعال است، مشخص می‌شود. در واقع کاری است که شما در کسب و کارتان به خوبی و بهتر از بقیه انجام می‌دهید. نقاط قوت شما می‌تواند غیر ملموس باشد مانند برند و یا فروش بالا و شناخته شدن شما در تولید یک نوع محصول. همچنین ممکن است رهبری و مدیریت قوی در سازمان و یا تیم فنی قوی را به عنوان نقطه قوت خود نام ببرید.

مثال‌های دیگر نقاط قوت: جوان و چابک بودن نیروها یا باتجربه بودن نیروی‌های یک سازمان یا ارتباطات خوب و شبکه‌سازی قوی یک شرکت و یا هر مهارت و تکنولوژی خاصی که رقیب‌های شما آن را نداشته باشند.

نقاط قوت شامل موارد زیر می‌شود:

کارهایی که شرکت شما به خوبی انجام می‌دهد.

ویژگی‌هایی که شما را از رقیبانتان متمایز می‌کند.

منابع داخلی مانند مهارت و دانش کارکنان

دارایی‌های ملموس مانند سرمایه و تکنولوژی

نقاط قوت

۲-نقاط ضعف (weakness)

بعد از مشخص شدن نقاط قوت، بهتر است به یک شناخت جامع‌تر از خود برسید و نقاط ضعف را هم در نظر بگیرید. چه چیزی باعث می‌شود که از رقیبان خود عقب بمانید؟ در این قسمت می‌توانید چالش‌های درون سازمان را هم بیان کنید. برای مثال مسائل مالی و سرمایه گذاری، نیاز به آموزش بیشتر کارکنان و …. ضعف در برقراری ارتباط و شبکه‌سازی با شرکت‌های دیگر فعال در صنعت از مثال‌های دیگری برای این قسمت است.

نقاط ضعف شامل موارد زیر می‌شود:

چیزهای ضروری که در کسب و کارتان ندارید.

کارهایی که رقیبان شما بهتر از شما انجام می‌دهند و با استفاده از آن‌ها از شما سبقت می‌گیرند.

موقعیت نامشخص استراتژیک برای فروش محصول، یعنی محصولی دارید که نمی دانید مخاطب اصلی آن چه کسانی هستند و چرا باید محصول شما به محصول مشابه ترجیح بدهند.

نقاط ضعف

۳-فرصت‌های پیش رو (opportunities)

تعداد بالای لید یا سرنخ‌های فروش، ایده‌های خلاقانه و جدید می‌تواند فرصت‌هایی برای رشد کسب‌وکار و افزایش فروش باشد. 

فرصت‌های موجود شامل موارد زیر می‌شود:

تعداد کم رقیبان در صنعت شما و یا در محصولی خاص

به وجود آمدن نیازهای جدید در جامعه برای محصولات و سرویس‌های شما

توانایی ارتباط با جامعه مشتریان از روش‌های مختلف (شبکه‌های اجتماعی، بلاگ و رویدادها و …)

۴-تهدیدها (Threats)

قسمت آخر از تحلیل SWOT مربوط به تهدیدهای موجود درمحیط برای کسب و کار است. منظور از تهدید، ریسک‌های پیش رو در تصمیم گیری‌ها و یا شرایط خاصی در بازار است که مانع پیشرفت کسب و کار و باعث کاهش فروش می‌شود.

با دیگران به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *